2009. április 8., szerda

Kitsuki Hinamatsuri 1.

Március 3-án Maki barátnömmel elmentünk Kitsukiba, Oitától 2 órás autó útra lévö kis vidéki városkába, ahol minden évben megrendezik a Hinamatsuri-t, a lányok ünnepét. Minden lakásban babákat helyeznek ki disznek, amelyek a császárt és a császárnöt, az öket szolgálókat, és az öket körbevett tárgyakat - császári hintótól kezdve, a legyezön át, az ebédhordó dobozig- jelképezik.
Ebben a városban, minden üzlet, ház stb, saját, csak ezen alkalommal látható babákat helyezett ki, melyeknek többsége nagyon régi volt, többszáz évvel ezelötröl maradt fent.

Makival elöször egy olyan házba mentünk be, ami régen egy nagyon drága étteremként müködött, de miután a tulaj elhunyt, a házat csak évente egyszer nyitják meg a látogatóknak, ez ünnep alkalmából. Bent nem lehetett lefényképezni a kiállitott babákat, viszont részt vettünk egy teaszertartáson. Egyébként ez egy elég kis lélekszámú falucska, ahol az átlagéletkor 50 fölötti, engem azért néztek ki, mert külföldi vagyok, Maki-t azért, mert fiatal :)
Sajnos az idöjárás nem kirándulásnak tervezett, eléggé esett az esö és minden csupa sár volt...Teaszertartás vezetöjével. A háttérben látható kis beugró, ahol a váza van, meg a kép a falon, nem csak poénból van kirakva, mindennek jelentösége van, miért fekete a váza, a kép hogy helyezkedik el a vázához képest, milyen virág van a vázában, egyáltalán miért van ott váza stb... a japán kultúra igazán érdekes, de még mindig úgy gondolom, hogy túl sok a szabadidejük, ilyesmiken gondolkozni....A házhoz tartozó kert bejáratánálA kis tavacska, amiben a vizet a pocsolyák jelképezikEz az én házam :) Egyébként tényleg nagyon tetszenek az ilyen régi japán házak, a cseréptetötöl kezdve, a rizspapir tolóajtókon át, a kis folyosókig, és a tatamis padlókig... nagyon hangulatos... és nagyon hideg Ezen a lépcsösoron kellett felmenni a várhoz, ami állitolag Japánban a legkisebbKilátás a várbólHires lépcsösor, amely elvezet minket a régi szamuráj rezidenciákhozIlyenekben laktak régen a szamurájokIlyen volt a wc-jük :)A tárlatvezetövel, akinek nagyon tetszett az orrom, hogy milyen szép hegyes, amit azzal magyarázott, hogy az én öseim szag alapján keresték a jó ételt, mig nekik minden készen termett... Ennek a háznak is nagyon szép kertje volt, valami ilyesmit képzeltem el magamnak is :)A szép orromért cserébe, ezt kaptam :) Kézzel készitett babák, a császár és a császárnéIgy néz ki, egy teljesen felépitett császári udvar, legfelül az uralkodó, az alattvalók lejjebb, és a mindennapos tárgyak, még édesség is van.Egy másik helyen eszkimó babák is voltak kiállitva. Egyébként a modern helyeken a Hello Kittyiböl készült császári párost sem hagyják ki...Kis baba, teasüteménnyel a kezébenA teaszertartást végzö babaÁltalános iskola, régi japán stilusú tetözettelRégi postaládaHáz falára festett "koteei" ami megvédi a házat és lakóit a rossztól Csatornafedö, rajta a "shiroshita karei" nevü itteni nevezetes halétel
Pár nappal késöbb visszajöttünk Makival, és kölcsönöztünk kimono-t, igy mindenhova ingyen mehettünk be... folyt köv

Nincsenek megjegyzések: